Potravinářská komora zavede další loga pro tuzemské výrobky

17. 1. 2011 | IKE
V reakci na skandál s dioxiny přítomnými v mase a vejcích z Německa, které se mohly dostat i do České republiky, představila Potravinářská komora České republiky labely "Česká potravina" a "Český výrobek". Ty mají být udělovány potravinám, které jsou vyrobeny z tuzemských surovin a v České republice také vyprodukovány.

Ilustrační obrázek, zdroj: www.sxc.hu

 

V reakci na skandál s dioxiny přítomnými v mase a vejcích z Německa, které se mohly dostat i do České republiky, představila Potravinářská komora České republiky labely "Česká potravina" a "Český výrobek". Ty mají být udělovány potravinám, které jsou vyrobeny z tuzemských surovin a v České republice také vyprodukovány. Konkrétní podmínky v současnosti komora domlouvá s jednotlivými výrobci a měly by být oznámeny na konci ledna.

V současné době lze totiž za český výrobek označit cokoli, co bylo v tuzemsku například pouze zabaleno. Spotřebitel tak nemá šanci zjistit, zda je "české maso" ve skutečnosti dovezené z Německa nebo Polska.

Odborníci však upozorňují, že značek "český výrobek" je již na nejrůznějších potarvinách celá řada. Přestože většinou nemají tak silnou garanci, jakou poskytne PKČR, může uvedení nového značení mást spotřebitele. Někteří výrobci tak argumentují tím, že funkci, jakou má mít nově připravné značení, splní připravovaná značka "Čerstvá potravina". Ta totiž neumožní, aby potraviny putovaly zmrazené přes celou Evropu.

Sdílejte tento článek:
Podobné články:
Tento web používá soubory cookie k poskytování služeb, personalizaci reklam a k analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.