WebTop100 podcast: o datlích s Magdou Hornovou z Datlea

3. 11. 2022 | Michal Mládek

Představa zakladatelky e-shopu Datlea.cz o datlích byla na začátku vlastně úplně stejná jako u většiny ostatních Čechů: ovlivněná tím podivným lepkavým „cosi” neurčité konzistence a stáří, co se pravidelně vyskytovalo na vánočním stole, aby se onen většinou nevzhledný pytlíček datlí po svátcích neotevřený slavnostně vyhodil. Magdu Hornovou s manželem osud nicméně na dlouhá léta zavál do Spojených Arabských Emirátů, kde zjistili, že pravé datle jsou o něčem zcela jiném a jejich chuť se s těmi našimi vánočními univerzály nedá porovnat. Datle si okamžitě oblíbili a možná právě tehdy se v jejich hlavách objevil první zárodek plánu importovat kvalitní datle do Čech, který v posledním roce doznal realizace.

„Datle jsme postupně naučili mít rádi naši rodinu a kamarády, což nebyl až takový problém. Výrazně složitější je dostat tu pozitivní emoci ven z naší bubliny, a to se začalo nejefektivněji dařit na různých food festivalech, farmářských trzích a podobně, kde jsem si mohla s těmi lidmi přímo povídat,” říká Magda Hornová v rozhovoru k začátkům svého datlového byznysu u nás.

Samotné založení byznysu Magda Hornová považuje za spíše hladké. Po letech strávených v zahraničí byla pozitivně překvapena rychlostí celého procesu a mírou digitalizace státní správy. „Klacky pod nohami jsem moc necítila, byť dovážení potravin není úplně jednoduchá disciplína. Byla jsem překvapena, jak byli lidi vlastně vstřícní,” dodává majitelka Datlea.cz.

Vize Magdy a Datley je vlastně hrozně jednoduchá — zajistit, aby se datlím v budoucí době dostávalo více zasloužené pozornosti. O tom, že „marketingový potenciál“ datle rozhodně mají, svědčí třeba výrazný zájem majitelů firem o její produkty coby zajímavou variantu na vánoční dárky pro klienty a partnery. „Ozývají se mi také různí zpracovatelé ořechů, že by naše datle rádi zařadili do své nabídky pod svým brandem, tomu ale určitě odolám,” konstatuje Magda Hornová. „Podívejte se třeba na avokádo, to tady před deseti lety taky skoro nikdo neznal a dnes si bez něj mnoho lidí nedokáže představit svou snídani,” dodává k tomu, kam by se datlový byznys dal posunout.

V podcastu se mimo jiné dozvíte:

  • kde se vzal nápad dovážet do ČR prémiové datle

  • jak v rozvoji byznysu pomohly kontakty z předchozí práce

  • jak se bojuje proti datlovým předsudkům

  • co nejvíce pomohlo na startu byznysu 

  • jaký je potenciál datlového byznysu (nejen) v ČR

 

Přejeme příjemný poslech.

 

Rozhovor si můžete také najít na Spotify, stažení do mobilu pro poslech na cesty umožňují Google Podcasts nebo Apple Podcasts.

 

Tip redakce:

Možná jste si v posledních měsících všimli úžasných vizuálů vytvořených AI nástroji DALL-E-2 či Midjourney.  „Wow, a grafici a ilustrátoři nebudou mít co žrát," napadlo vás pravděpodobně. Potenciální dopad AI je ale mnohem větší.

V novém WebTop100 podcastu vám to vysvětlí známý český kybernetik a expert na umělou inteligenci Jan Romportl.

V rozhovoru se mimo jiné věnujeme těmto tématům:

    • narrow vs. general AI

    • postupný rozvoj umělé inteligence od 50. let

    • rostoucí vliv AI na jednotlivé obory

    • neuronové sítě a strojové učení

    • investice do umělé inteligence

    • etika AI

    • jak blízko je general AI a co to může znamenat pro lidstvo

 

Přejeme příjemný poslech.

WebTop100 ·  

Rozhovor si můžete také najít na Spotify, stažení do mobilu pro poslech na cesty umožňují Google Podcasts nebo Apple Podcasts.

 

Štítky dokumentu: E-Commerce Podcast

To nejlepší z moderního marketingu každý pátek do vašeho inboxu.

Ochrana proti spamovacím robotům. Odpovězte prosím na následující otázku: Jaký je letos rok?
Podobné články: