Facebook přináší lepší a přehlednější nastavení soukromí

14. 12. 2012 | Petr Michl
Facebook čekají velké změny k lepšímu v nastavení soukromí. To dosavadní je pro mnoho uživatelů složité, nebo ho nemohou najít.

Rozsáhlá možnost nastavení soukromí na Facebooku již dlouho existuje, ale pro mnoho uživatelů je příliš složité, nebo vůbec neví, jak se k němu dostat. Právě to chce nyní největší sociální síť napravit. Oznámila, že nové změny přinesou jeho snadnější ovládání. S tím souvisí zavedení zkratek pro přístup k nastavení soukromí i zřetelnější instrukce v okamžiku, kdy uživatel vkládá příspěvek.
 

 

Výše zmíněné zkratky budou odpovídat na ty nejzákladnější otázky: „Kdo může vidět můj obsah?“, „Kdo mě může kontaktovat?“, „Jak zamezím tomu, aby mě někdo obtěžoval?“. Nevíme, jestli budou přesně tato slova použita i v české verzi, ale v angličtině je použit právě jazyk bez příkras jdoucí rovnou k podstatě věci. Přístup k těmto informacím nebude rozhodně nijak ošizený, je umístěný přímo na pravou stanu horní lišty vedle položek směřujících na Timeline uživatele a na jeho Zeď.
Více jasné bude také přihlašování do aplikací, kdy se nebude popis přístupu k informacím, který si aplikace žádá z profilu uživatele, objevovat na jednom oknu, ale na oknech dvou. Přičemž to druhé otázkou více naznačí, co povolení konkrétní věci může znamenat.

 

Cesta větší zřetelnosti a informování o skutečném stavu věcí je cítit i z nového přehledu toho, kdo může vidět vaše příspěvky. Pokud tak něco skryjete na své Timeline, okno vám prozradí, že to neznamená absolutní schování příspěvku. Na obrázku níže je ukázka spojená s obsahem, který na vaši zeď vložil někdo jiný. Jestli se nespokojíte s tím, že u příspěvku této osoby bude po zmáčknutí „Skrýt z Timeline“ platit absolutně: „Sejde z očí, sejde z mysli,“ jen u vás, máte rovnou možnost požádat o odstranění daného příspěvku či se například „odtagovat“ z fotografie.

Fotografie z divokých party, na nichž se lidé často proti své vůli navzájem označují, jsou asi stále problém. Facebook i proto umožní snadnější cestu k odstranění tagu fotografie či zažádání o její vymazání přímo v sekci „Fotky s Vámi“ / „Photos of You“.

 

Lepší přehlednost a viditelnost veškeré aktivity uživatele i fotografií, v kterých je označen, přinese i nová podoba „Aktivity“ / „Activity Log“.

 

Veškeré změny by se měly začít projevovat postupně během nadcházejících týdnů.

Zdroj: newsroom.fb.com, www.allfacebook.com

Štítky dokumentu: Facebook Mobilní aplikace
Sdílejte tento článek:
Podobné články:
Tento web používá soubory cookie k poskytování služeb, personalizaci reklam a k analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.