Facebook testuje novou funkci pro čerstvě rozešlé. Skryje příspěvky jejich ex

25. 11. 2015 | Kateřina Tauchenová
Vzpamatováváte se z rozchodu a to poslední, co chcete na Facebooku vidět, jsou fotky vašeho ex-partnera s někým jiným? Díky novému „porozchodovému” nástroji vás už brzo ničit nebudou.

Rozchody jsou pro většinu těžkými chvílemi, se kterými se každý vyrovnává jinak. Nikomu ale v takové situaci rozhodně nepomůže vídání šťastných fotek své bývalé lásky s někým jiným pokaždé, když otevře Facebook. Co dělat, když bývalého přítele nebo přítelkyni nechcete vymazat z přátel ani zablokovat, ale podobné fotky vás zraňují?

Facebook se nedávno nad řešením těchto situací zamyslel a na konci minulého týdne oznámil zkušební spuštění nového nástroje určenéhoprávě čerstvým singles, kteří nechtějí vídat příspěvky svých ex. Funkce jim umožní zůstat na nějakou dobu mimo dosah příspěvků bývalých partnerů, aniž museli dělat drastická opatření jako je vymazání z přátel.

Ve zkušební verzi Facebook nabídne využití nového nastavení soukromí a zobrazování příspěvků každému, kdo si změní svůj stav ze „zadaný“ na cokoliv jiného. Pokud takovou změnu na svém profilu uděláte, aplikace vám nabídne možnost „Vidět méně“ od osoby, se kterou jste byli dříve ve vztahu, a stejně tak omezit, kolik toho daná osoba uvidí z vašeho profilu. Nástroj umožňuje také změnit příspěvky a fotky přidané v minulosti.

Díky nové funkci tak neuvidíte nové příspěvky svých ex ve svém News Feedu, a Facebook vás ani nebude „otravovat“ automatickými návrhy na jejich označení na fotkách nebo k zaslání zprávy. Bývalý přítel nebo přítelkyně přitom nebude na změny v nastavení nijak upozorněn. To je obrovská výhoda oproti odebrání z přátel nebo zablokování, které daný uživatel poměrně snadno zjistí, což může nepříjemnou situaci ještě zhoršit.

Stejně tak, jako si každý bude moci nastavit „zmizení“ svého ex partnera ze svého News Feedu, umožňuje nástroj i opačný proces, tedy zamezení zobrazování vašich příspěvků na jeho/její zdi. V takovém případě váš ex-přítel nebo ex-přítelkyně uvidí pouze ty příspěvky, ve kterých budou přímo označeni nebo ty, které sdílíte na zdi společných přátel. Neuvidí tak vámi přidané příspěvky, ani ty, ve kterých jste pouze označen.

Poslední funkcí pomáhající překonat smutek z rozchodu je v podstatě digitální obdoba pálení starých fotografií a milostných vzkazů. Facebook vám totiž umožní procházet staré příspěvky spojené s vaší/m ex a upravit jejich soukromí nebo z nich odebrat své označení. To je možné udělat nejen postupně u každého z nich, ale také hromadně u všech, kde jste společně se svou/svým ex. Díky „porozchodovému“ nastavení je pak uvidí pouze lidi, kteří jsou na nich označeni.

Tato úprava soukromí je užitečná nejen při vyrovnávání se s rozchodem, ale také při případném navazování nového vztahu – je totiž jasné, že první, co váš nový potenciální přítel nebo přítelkyně udělá je to, že si projde vaše staré fotky. Fotky z dovolené s vaší/m ex mu tak díky této funkci zůstanou skryty.

Pokud už od vašeho rozchodu uběhl nějaký čas a vy jste si status dávno změnili, budete moci i přesto „rozchodových“ funkcí využít – podle Facebooku budou kdykoliv zpětně k dispozici prostřednictvím Help Centra.

Nástroj je nyní ve zkušební verzi spouštěn na území Spojených států. Pokud se jeho fungování osvědčí, bude jeho dostupnost rozšířena i do dalších zemí.

Štítky dokumentu: Facebook
Sdílejte tento článek:
Podobné články:
Tento web používá soubory cookie k poskytování služeb, personalizaci reklam a k analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.